De open dag, gehouden bij het Pretoriablok op de kop bij Katendrecht, op 25 juni 2016 was een succes, namelijk erg leuk en verbindend.

Naast andere creatieve mini-workshops had ik mijn klankschaal en oefenmateriaal uitgestald op een klein tafeltje voor de kennismaking met mindfulness. Ik heb zo’n 15 mensen aan mijn tafeltje gehad en ik startte met iedereen in één zin te laten vertellen wat je van mindfulness verwacht of wat je denkt dat mindfulness inhoudt. Leukste moment hierin was met twee vrouwen, van wie de een zei “ja, een volle mind ;-)” terwijl de ander zei ” een lege mind!”.

Deze verwachtingen wisselden nogal en vormden voor mij het aanknopingspunt om iets te vertellen over mindfulness en vooral over de opbouw van de 9-weekse mindfulnesstraining: opgezet door de Amerikaan Jon Kabatt Zin; de combinatie boeddhistische methodiek en cognitieve therapie- achtergrond; ieder week rond een thema. Heel in het kort.

Naast uitleg over wat leer je bij mindfulness deden we een oefening: stap uit de automatische piloot. Kijken naar een ansichtkaart en gedachten en emoties opmerken, daarna een stukje van 1 bij 1 cm en idem. Het leverde mooie inzichten op in hoe wij altijd de neiging hebben om een verhaal te maken bij alles wat we zien. met die ene centimer krijg je de mogelijkheid om uit dat vaste verhaal te stappen en andere dingen op te merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.