Ken je dat? Als je op vakantie gaat naar Italië hoor je ineens van veel mensen dat ze ook naar Italië gaan. Als jij of je vrouw zwanger bent/is zie je ineens veel zwangere vrouwen. Als je op de kleur blauw gaat letten zie je ineens overal de kleur blauw. En sommige kleuren paars of groen worden dan zelfs blauw 🙂
Denk je dat er veel lieve mensen rondlopen? Dan zie je lieve mensen. Denk je dat er overal criminelen rondlopen, dan zie je die overal.

Wandeling
Zo werd ik onlangs al wandelend in het dorp waar mijn moeder woont, aangesproken door een man die langsreed. Hij vroeg of ik in het dorp woonde. Ik liet hem weten dat ik bij mijn moeder op bezoek was. Hij zei dat er tegenwoordig vreemde dingen gebeurde in het dorp maar toen ik vroeg wat er dan gebeurde kreeg ik geen antwoord. (Behalve dan dat hij wel eens 3 jongens had willen aanspreken en dat die waren weggerend). Ik ging er vanuit dat deze man mij wilde beschermen voor het kwaad dat hij ooit ‘heeft gezien’ in het dorp.

Whatsapp
Die avond liet mijn moeder echter een bericht zien van de buurtpreventie whatsapp-groep.
– Verdacht persoon gesignaleerd –
De bewoners werden opgeroepen om goed uit te kijken. En er werd een signalement gegeven van een mevrouw die wel drie keer wandelend in de wijk was gesignaleerd. En ja, die mevrouw was ik.
Mijn moeder was verontwaardigd dat wandelen zonder hond al als verdacht wordt gezien, ik had vooral medelijden met de schrijver van het bericht.

Hoe sta jij in het leven?
Zie jij vooral liefde, of zie jij vooral vanuit angst?
Zie je het licht of zie je het donker?

Het zal altijd bestaan.
Hoe dan ook, hoe je ook kijkt, het goede en het kwade zullen beide altijd bestaan. Waar jij je aandacht naar richt zal groeien. Kijk je vooral naar het kwade, dan zul je steeds meer kwaad zien. Kijk jij vooral naar het goede dan zul je steeds vaker het goede zien.

Beschermen
Het is mens-eigen om jezelf en je volk te willen beschermen. Beschermen tegen de wilde dieren, beschermen tegen het verkeer, beschermen tegen pijn. Echter, door overal gevaar te zien doe je juist het tegenovergestelde. Je maakt jezelf bang, je bouwt spanning op, je krijgt fysieke ongemakken en je hoofd is altijd aan het werk. Op deze manier ben je als het ware roofbouw aan het plegen op je eigen lichaam en geest. Een vorm van roofbouw die niet helpend is voor jezelf en ook niet voor je omgeving. Zeker niet als je weet dat het goede en het kwade toch wel zullen blijven bestaan.

Wat dan wel?
Heb vertrouwen, glimlach en heb vriendelijke aandacht voor jezelf en de omgeving. Op deze manier zul je meer ontspannen in het leven staan en een fijner persoon voor jezelf en voor de ander zijn. Bovendien ga je op deze manier het werkelijke gevaar herkennen.

Marijke van Duinhoven
note: Ik ben me ervan bewust dat ‘goed ‘en ‘kwaad’ slechts subjectieve termen zijn.

10 reacties

 1. Dank je wel Marijke voor het delen. Ja als je rechtop loopt en een open blik hebt zie je meer moois en trek je dat ook aan. Het is goed dat mensen oplettend zijn maar met open vizier is het beter zien dan dubbeltjes zoeken of angst. Beschermen is goed maar vertrouwen is nog beter. Als ouders hun kinderen vertrouwen leren en leren wat ze moeten doen in sommige situaties dan leer je ze met open vizier en vertrouwen in het leven te staan. Zag vroeger overal beren en kuilen op mijn pad maar vergat daardoor te leven. Nu zie ik wel of ik een beer tegen kom of een gat en handel dan pas als het nodig is en LEEF nu van dag tot dag.

  1. Mooi geschreven Marie-Jozé.
   En fijn dat je zelf het verschil hebt ervaren tussen de open en de gesloten blik. Een ervaring in het dagelijks leven is veel gemakkelijke te onthouden dan een quote of een ‘wijze’ les.

 2. Wat een fantastische en inspirerende tekst. Dank je wel voor t delen van deze bijzondere ervaring .
  Inderdaad zo belangrijk hoe je verkiest naar situaties te kijken .
  T glas is half leeg of half vol.
  Jij bent echt mijn bron van inspiratie lieve Marijke … Pracht mens….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.